La achizitionarea unui aparat de aer conditionat , e nevoie sa stiti capacitatea sa de racire, exprimata in BTU/h. Cu cat este mai mare numarul de BTU/h , cu atat capacitatea sa de racire este mai mare, pretul aparatului crescand si el proportional.
Iata calculul aproximativ de BTU/h necesari si factorii de care depinde acesta:
1.Volumul de aer ce trebuie racit, care depinde de suprafata si inaltimea camerei:
Suprafata locuinta | Suprafata birou/ spatiu comercial | Putere de racire necesara |
Intre 18 si 23 m² | Intre 14 si 22 m² | 9000 BTU/h |
Intre 23 si 26 m² | Intre 22 si 24 m² | 10000 BTU/h |
Intre 26 si 32 m² | Intre 24 si 30 m² | 12000 BTU/h |
Intre 32 si 40 m² | Intre 30 si 36 m² | 14000 BTU/h |
Intre 40 si 55 m² | Intre 36 si 40 m² | 18000 BTU/h |
Intre 55 si 70 m² | Intre 40 si 50 m² | 22000 BTU/h |
Intre 70 si 90 m² | Intre 50 si 60 m² | 24000 BTU/h |
2. Izolatia incaperii (incaperilor) – pentru o izolatie proasta a incaperii se mai adauga inca 1000 – 2000 BTU/h.
3. Asezarea in raport cu punctele cardinale – se adauga sau se scad inca 10% din valoarea calculata, daca incaperea este insorita, respectiv mai umbroasa.
4. In apropierea bucatariei – se tine cont de caldura degajata de aparatele folosite frecvent in bucatarie (cuptor, aragaz, frigider). De la caz la caz, se mai adauga intre 2000 si 4000 de BTU/h.
5. Daca in incapere stau de obicei mai mult de 2 persoane se mai adauga inca 600 BTU/h pentru fiecare persoana care este in plus.
6. Se adauga inca 1000 BTU/h daca sunt folosite frecvent aparate electrice ca televizorul, calculatorul, etc.
7. Este indicat sa achizitionati un aparat de aer conditionat cu o putere mai mare decat necesarul de BTU/h calculat, pentru a evita suprasolicitarea lui.
Capacitatea termica este una din caracteristicile tehnice cele mai importante ce trebuie luate in seama la achizitionarea unui aparat de aer conditionat.